Štirje jeziki za poletne dni

Poletje je tik pred vrati, datum dopusta že skrbno izbran ali pa ga boste v naslednjih dneh ravno potrdili in tudi naš tokratni prispevek je obarvan v poletnih, lahkotnih in zanimivih –  jezikih!

Španski jezik

Španski jezik z značilnim pojočim melosom ogreje tudi najbolj zimske dni in v spomin prikliče pisano Barcelono, flamenko, prostrane plaže ali pa bolj oddaljene in eksotične destinacije, kjer poletje pravzaprav traja celo leto.
In čeprav že ptički čivkajo, da je španski jezik najbolj razširjen jezik na svetu, gotovo ne veste, da je španščina najbolj priljubljen jezik v jezikovnih šolah širom sveta! Nedavne raziskave kažejo, da se bo v roku treh generacij 10 % ljudi na svetu lahko brez težav sporazumevalo v španskem jeziku. Do 18. stoletja je celo veljala za jezik diplomatov (to mesto je zdaj prevzel francoski jezik) in kot kaže obstaja čisto realna možnost, da bo spodjedla tla angleškemu jeziku. Obeta se napeta bitka!

Italijanski jezik

Ker je Italija tik za ovinkom, jo Slovenci radi izkoristimo za vikend izlete v idilično Toskano ali najbolj posebno mesto na svetu – Benetke. Tisti bolj drzni pa se odločijo za oddih na katerem izmed italijanskih južnih otokov, ki predstavljajo popolno nasprotje Italiji, kot smo jo vajeni.
Gotovo pa ne veste, da je italijanski jezik lingua franca klasične glasbecrescendo, soprano, forte … so italijanske besede, oznake, ki se danes legitimno uporabljajo v terminologiji klasične glasbe, razloge za to pa najdemo v renesansi in baroku. Italijanski jezik, kot ga poznamo danes, pa je relativno mlad: pred koncem 19. stoletja je v današnji Italiji namreč prevladoval toskanski dialekt, ki ga je v italijansko družbo in kulturo vpeljal Dante Alighieri. Njegova Božanska komedija je bila napisana v toskanskem narečju in ne latinščini, ki je takrat veljala za „uradni“ jezik. Toskanski dialekt je v Italiji prevladoval vse do konca 19. stoletja. In če se vam zdi, da je italijanščina na jugu „popolnoma drug jezik“ kot na severu, imate prav: posamezni dialekti so prepoznani kot jeziki znotraj jezika in uvrščeni na Unescov seznam dediščine.

Francoski jezik

Francoski jezik nam pred oči prikliče Provanso in neskončna dišeča polja sivke, prestižne počitnice v katerem izmed obmorskih letovišč ali pa zaščitni znak najbolj romantičnega mesta na svetu, Eifflov stolp.
Prav gotovo pa ne veste, da je imel francoski jezik velik vpliv na razvoj angleškega jezika in približno 30 % angleških besed izhaja pravzaprav iz francoščine! Razlogi za to so zgodovinske narave in segajo v čas velikih osvajanj. Danes je situacija nekoliko drugačna: francoski jezik nove besede sprejema preko angleškega jezika ter ustvarja nove skovanke.
Francoski jezik je med drugim jezik diplomatov, eden izmed uradnih jezikov Združenih narodov in “uradni jezik” kulinarike ter baleta. Francija je imela veliko vlogo pri razvoju baleta, zato ni čudno, da velik del današnje terminologije še vedno izhaja iz francoskega jezika. Podobno velja pri kulinaričnih doživetjih, ki so že davno presegla francoske meje: brie, foie grass in mayonnaise je samo nekaj besed (jedi), ki jih gurmani razumejo po vsem svetu.

Portugalski jezik

Morda nam najbolj nenavaden in najmanj speven izmed vseh zgoraj naštetih jezikov, a ljubitelji deskanja in neokrnjene narave gotovo obvladajo vsaj nekaj osnovnih fraz v portugalskem jeziku. Čeprav spada med romanske jezike, je imel na njegov razvoj velik vpliv arabski jezik in njegove zametke lahko še danes opazite predvsem v besedah, ki se začnejo na „al“ – almofada (blazina). A najmanj govorcev portugalskega jezika živi na Portugalskem: največ jih je v Braziliji, veliko pa jih boste odkrili – reci in piši – v Afriki, tako da če se odpravljate na črno celino, vam kakšna poznavanje osnovnih portugalskih fraz verjetno ne bo škodilo.

Ne glede na to, kam se odpravljate na dopust, mali jezikovni priročnik gotovo ne bo odveč, za večje izzive in prevode pa smo vam vedno na voljo!

Comments are closed.