Karakteristike odlične prevajalske agencije

Čeprav se lahko pohvalite z dobrim poznavanjem določenega tujega jezika, se pogosto vseeno raje obrnete na strokovnjake, za katere veste, da bodo zahtevano storitev bolje opravili od vas. Prevajanje iz enega v drug jezik je ena od zahtevnejših nalog, ki zahteva izjemno dobro poznavanje vsaj dveh jezikov, obenem pa še odlično poznavanje vseh okoliščin področja, na katero se navezuje besedilo, ki ga boste dali prevesti.

Če torej želite, da bo vaše besedilo res prevedeno smiselno in strokovno, je najpomembneje, da ga zaupate dobremu ponudniku oziroma prevajalski agenciji, ki se bo držala tudi dogovorjenega roka ter prisluhnila vsem vašim potrebam in željam. Na kaj morate biti še posebej pozorni, ko med množico ponudnikov na spletu iščete primernega prevajalca oziroma prevajalsko agencijo zase? Poglejmo si nekaj karakteristik odlične prevajalske agencije oziroma prevajalca.

Odlična prevajalska agencija vam bo vedno postregla z referencami

Preden zaupate prevod svojega dokumenta komur koli, morate najprej preveriti reference oziroma referenčne projekte ponudnika. Osredotočite se na mnenja naročnikov, na katera boste naleteli na njegovi spletni strani, če boste ponudnika iskali s pomočjo spleta.

Prevajalska agencija mora imeti dovolj dolge izkušnje z delom na želenem področju, poleg tega mora zaposlovati usposobljen ter izobražen kader. Vse to je še toliko pomembneje, če želite prevod besedila oziroma dokumenta, ki zahteva izjemno dobro poznavanje strokovne terminologije.

Odlična prevajalska agencija zagotavlja ustrezne kontrolne postopke

Kakovostna prevajalska agencija vam mora omogočiti zadane zahteve. Zagotavljati mora ustrezne kontrolne postopke, za najboljšo kakovost prevoda pa poskrbi tako, da je besedilo večkrat pregledano.

Prevajalci v vrhunski agenciji si pomagajo z najnaprednejšimi prevajalskimi orodji. Ob naročilu pa vam poleg prevoda omogočajo še lekturo. Prevode najpogosteje opravljajo naravni govorci ter izobraženi jezikoslovci.

Odlična prevajalska agencija pri prvem stiku na vas pusti dober vtis

Najbolje je, da s prevajalsko agencijo, ki ji boste zaupali prevod, v stik stopite tudi osebno. Zaposlene v njej lahko obiščete osebno ali pa jih pokličete po telefonu. Ko se boste z njimi pogovorili, boste kaj hitro vedeli, ali so popolnoma razumeli vaše potrebe in želje. In kako to ugotovite?

Izkušeni in dober prevajalec vam bo zastavljal popolnoma umestna vprašanja. Spraševal vas bo o namenu prevoda, o ciljni javnosti, ki ji je prevod namenjen. Ločil bo pripravo prevodov, ki so namenjeni za objave v publikacijah, na spletu ali za interno rabo. Ko boste dobro pretipali njihov pristop k prevajanju ter njihovo poklicno profesionalnost, si boste lahko ustvarili dovolj dobro predstavo o tem, ali si dejansko želite sodelovati z njimi.

Odlična prevajalska agencija ponuja možnost dodatnih jezikovnih storitev

Kakovostni in izkušeni prevajalci vam ponujajo ogromno dodatnih jezikovnih uslug oziroma storitev. Morda si želite, da bi bila vaša vsebina v tujem jeziku prilagojena tudi SEO optimizaciji na spletu. Kakovosten ponudnik vam bo omogočil ustrezen nabor ključnih besed. Izkušena agencija vam bo ponudila tudi možnost kakovostnega oblikovanja ter tudi pripravo na tisk.

Preverite še, ali vam prevajalska agencija, ki jo nameravate izbrati, ponuja najem tolmačev ter opreme, ki je povezana s tolmačenjem.

Odlična prevajalska agencija vam ne bo ponudila previsokih ali prenizkih cen

Ko boste povpraševali o ceni za določen prevod besedila, boste naleteli na raznolike in pestre ponudbe. Vsekakor se cene storitve prevajanje besedil od ponudnika do ponudnika lahko kar precej razlikujejo. In ravno zato je ključno, da se predhodno pozanimate, kaj vam za določeno vrednost prevoda lahko ponudi izbrana prevajalska agencija.

Na ceno prevoda v veliki meri vpliva tudi sama narava besedila in namen. Ob tem ima velik pomen še jezikovna kombinacija, v katero želite neko besedilo prevesti. Preveriti je torej treba prav vse pomembne dejavnike, ki vplivajo na končno ceno. Vsekakor pa naj cena ne bo edino merilo pri izbiri prevajalske agencije. Kakovostna agencija za prevajanje vam nikoli ne bo postavila astronomskih cen, po drugi strani pa od nje ne pričakujte niti prenizkih.

Odlična prevajalska agencija zaposluje strokovnjake, ki se nikoli ne nehajo izobraževati

Za naše okoliščine je značilno, da se za prevajalca specializira nekdo, ki uspešno opravi podiplomski študij iz smeri prevajalstva. Drugje po svetu je tovrstna praksa lahko nekoliko drugačna. Toda, ne glede na to, kakšno pot je pri svojem izobraževanju izbral prevajalec, je za kakovostnega prevajalca značilno, da se izobražuje ves čas.

Dober prevajalec mora tako vseskozi spremljati dogajanja in trende na področjih, ki jih prevaja. Dodatno znanje lahko ves čas pridobiva s pomočjo najrazličnejših delavnic, tečajev, seminarjev, pa tudi na konferencah in konzultacijah z drugimi strokovnjaki. Pri izbiri ustreznega prevajalca za svoje potrebe preverite, ali je prevajalec specializiran na področju, ki ga vključuje vaš dokument. Toda, ali se to sploh lahko preveri? Ker najverjetneje ne boste mogli stopiti v neposredni stik s prevajalcem, ki ga ima pod svojim okriljem agencija, ki ji boste zaupali besedilo, tega ne boste mogli preveriti. Lahko pa vam to zagotovi odlična prevajalska agencija, ki ste jo dovolj dobro preverili, da ji lahko popolnoma zaupate, da bo za vaš prevod izbrala najprimernejšega prevajalca. Skrb za odličnost samega prevoda ste na ta način preložili na agencijo, ki se je pri naročilu na prevod zavezala, da bo delo dobro opravljeno.

Vsekakor lahko sodelujete tudi s samostojnimi prevajalci. Tukaj glavno vlogo v veliki meri igra zaupanje. Pred naročilom pa vseeno preverite, katera področja prevajanja pokriva izbrani prevajalec. Lahko obiščete njegovo spletno stran, kjer si ne pozabite prebrati referenc oziroma priporočil njegovih strank oziroma naročnikov.

Sicer pa je na srečo pri nas veliko izjemno kakovostnih prevajalskih agencij ter samostojnih prevajalcev, ki jim zlahka lahko zaupate, ne da bi pri tem izgubljali preveč časa, da bi jih preverjali.

Comments are closed.