Naučite se nov jezik – čez praznike!

Več jezikov znaš, več veljaš in zakaj ne bi v vašo zbirko govorjenih jezikov dodali še kakšnega? Morda se ga res ne boste naučili v teh nekaj prostih dnevih, ki nam jih bo naklonil december, lahko pa poskusite, saj se boste ob tem neizmerno zabavali. A pozor: učenje jezikov s pomočjo spodaj naštetih brezplačnih orodij vas lahko hitro zasvoji! Da ne boste potem rekli, da vas nismo opozorili 🙂

Nekaj zabavnih in brezplačnih orodij za učenje novih jezikov

Duolingo

Verjetno najbolj priljubljeno orodje za učenje novih jezikov na spletu ali preko mobilne aplikacije! Učenje tujega jezika je zastavljeno kot igra, pri kateri nabirate točke in če prevečkrat izgubite, morate lekcijo ponoviti. Aplikacija tudi spremlja vaš napredek in razumevanje jezika, spremlja vaše najpogostejše napake in vam na tak način pomaga izboljšati poznavanje jezika. Aplikacija Duolingo ima tudi višji namen, saj s tem, ko vi prevajate in se učite tujega jezika, hkrati tudi prevajate splet in pomagate pri lažji dostopnosti in razumevanju besedil širom sveta.

Memrise

Prav tako brezplačna aplikacija, ki vam omogoča spoznavanje in učenje več kot dvestotih jezikov! Med posameznimi jeziki lahko izberete tudi specifična področja, kot je recimo 100 najbolj pogostih francoskih besed ali pa se »specializirate« samo za branje italijanskih časopisov. Najbolj zagrizeni bodoči poligloti pa se lahko učijo tudi bolj eksotičnih jezikov, kot je Mandarinščina, indijanski jeziki ali pa malteški jezik. Izbira je ogromna in zelo pestra, poleg jezikov pa lahko vadite tudi poznavanje književnosti, umetnosti, zgodovine ali za sprostitev pa si lahko privoščite kaj bolj trivialnega.

Anki

Anki je program, ki si ga lahko brezplačno namestite na vaš računalnik, deluje pa po principu spomina (memoriziranja). Program vam pokaže besedo, sliko, besedno zvezo, ki jo nato morate povezati z ustrezno besedo v jeziku, ki se ga želite naučiti. Poleg jezika pa lahko testirate tudi poznavanje geografije, glasbe, matematike, biologije … Zelo zabavno in produktivno početje, ob katerem sploh ne boste imeli občutka, da se v bistvu učite, čas pa bo minil kot za stavo!

Ampak čisto zares: v kolikem času se lahko naučimo novega jezika?

Pravilnega odgovora na to vprašanje ni, saj je zelo odvisno od tega, kako boste do učenja pristopili, kašni so vaši cilji – se želite samo osnovno sporazumevati ali doseči akademski nivo jezika? Malo pa je verjetno odvisno tudi od tega, kako zelo vam teče voda v grlo: če se znajdete v državi, kjer praktično nimate druge možnosti sporazumevanja kot v »tistem« jeziku, boste osnovno komunikacijo osvojili zelo hitro. Morda ne čisto pravilno in slovnično neoporečno, a osnovna komunikacija bi že stekla. A tudi ko enkrat jezik osvojite, ne pozabite, da je najboljši način, da ga ne boste (spet) pozabili ta, da ga čim več govorite.

Naj vam zgoraj predlagana orodja služijo predvsem za zabavo in širjenje obzorij čez prihajajoče praznike, za vse resne prevode in pomoč pri prevajanju pa se le obrnite na prevajalsko agencijo Prolingua.

Comments are closed.